skip to Main Content

Nevýhody bezdrátových kamerových systémů

Kamerové systémy představují významný bezpečnostní prvek, který vám může pomoci ochránit vaše blízké i majetek a dodat vám pocit jistoty a bezpečí. S postupným rozvojem technologií přicházejí další typy těchto zařízení, které je možné k ochraně využít, mnohdy je však tento pokrok vykoupen různými nevýhodami.

Pojďte se s námi nyní podívat, jaká úskalí jsou spojena s bezdrátovým kamerovým systémem.

Nespolehlivost přenosu

Bezdrátové kamery fungují na principu přenosu dat prostřednictvím Wi-Fi sítě. To představuje vysoké nároky na přenosovou rychlost a stabilitu signálu. Je třeba kontinuálně přenášet značné množství dat, kde i malá chyba znamená podstatné zhoršení kvality výsledného obrazu.

Při zapojení většího množství zařízení, zvláště v rámci domácí sítě, kterou členové domácnosti typicky používají i k přístupu na internet nebo například sledování televize, tak může snadno docházet k přetížení sítě, snižování rychlosti přenosu a vzájemnému rušení.

Příklad:

  • 3 kamery s rozlišením 4K (2160p): 3 x 20 Mbps
  • Další zařízení: streamování 2 videí (2 x 5 Mbps), hraní online hry (10 Mbps)
  • Celková zátěž: 80 Mbps

Při reálné rychlosti připojení okolo 150 Mb/s (nebo i méně) toto může způsobit značné zatížení sítě, což se pochopitelně negativně odráží na kvalitě obrazu přenášeného kamerovým systémem.

Zároveň v případě připojení přes Wi-Fi může docházet i k celkovým výpadkům spojení a kvalitu signálu mohou v některých případech narušovat také externí vlivy, jako je například počasí.

Nelze se tedy stoprocentně spolehnout, že bude systém schopen v potřebnou chvíli pořídit záznam.

Omezený dosah

Bezdrátové kamerové systémy mají také poměrně omezený dosah, který bývá často ještě snížen překážkami. Ve volném prostoru se maximální dosah pohybuje okolo třiceti metrů, v interiéru pak velmi záleží na počtu zdí a dalších prvků a především materiálu, ze kterého jsou postaveny. Například cihlové zdi či železobetonové konstrukce představují pro přenos signálu nemalou komplikaci.

Možnost rušení

Tento druh systému je také náchylný k rušení signálu prostřednictvím různých rušiček. Zároveň také hrozí napadení hackery.

Nutnost sledování stavu baterií

Dalším úskalím je v jistém smyslu samotná bezdrátovost – vzhledem k absenci stálého napájení je v zařízeních třeba pravidelně měnit či dobíjet baterie.

Kabelové kamerové systémy jako spolehlivější řešení

Přestože jsou tedy klasické drátové kamery v porovnání s bezdrátovými náročnější na instalaci a nelze je snadno přemisťovat, věříme, že jejich přínosy tato negativa hravě převáží.

Mezi jejich nesporné výhody patří kvalita a spolehlivost přenosu, dosah, odolnost vůči rušení i hackerským útokům a neustálé napájení přímo z elektrické sítě.

Rádi vám s jejich instalací pomůžeme. Nabízíme vám možnost rychlé realizace na klíč, kdy budou vaše drátové kamery do týdne připraveny k používání. V případě potřeby servisu vše také velmi rychle vyřešíme.

 

Back To Top